Mi történik, ha a foghúzást követően nem pótoljuk a foghiányt?

Sajnos nem minden fogat lehet megmenteni. De mi történik akkor, ha a hiányzó fogat nem pótolja egy szakorvos? Lehet e hatással egy ilyen eset a többi fogra is? Ezekre a kérdésekre igyekszünk kielégítő választ adni a továbbiakban. Amennyiben további kérdései merülnének föl, azokkal pedig bátran keresse a TrendDent szakértői csapatát!

A fogak jó esetben egy életen át szolgálják gazdájukat, ám vannak pillanatok, amikor még a leghozzáértőbb szakember sem tud már mit tenni. Ezekben a sajnálatos szituációkban a fájdalom csak akkor szűnik, ha a fogat kihúzzák. Az esetek többségében a fájdalmat az okozza, hogy a fog szuvasodása már nem csak a koronai részt károsítja, hanem eléri a gyökeret is.

De mi történik a foghúzást követően? Meglepő módon nem csak a hiány közvetlen helyére van hatással egy ilyen beavatkozás. Az esztétikai kérdés mellett nagyon gyakorlati, a teljes száj egészségére hatást gyakorló folyamat indul el. A hiányzóval szomszédos fogak „vándorolni” kezdenek, a szabad helye irányába dőlnek. Ennek az a következménye, hogy nem ideális, úgynevezett tengely irányú terhelésnek lesznek kitéve. Ennek több problémás következménye is van hosszútávon. Először is így további rések keletkeznek a még meglévő, egészséges fogak között is. Ezekben a résekben könnyen megszorulhat az ételmaradék, megtelepedhet a lepedék, ami újabb szuvas fogakat, vagy gyulladást is eredményezhet. Ezzel párhuzamosan az átellenes állcsonton elhelyezkedő, úgynevezett antagonista szemközti fogazat kiemelkedik, és a nem megfelelő rágópálya terheli az állkapocssziluettet.

A felsorolt problémák hosszútávon szinte biztosan jelentkeznek, ezért érdemes még időben, a foghúzást követően minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, és érdeklődni a fogpótlási lehetőségekkel kapcsolatban.

KEZELÉSEINK SORÁN A KÖVETKEZŐ NAGYON MEGBÍZHATÓ MÁRKÁKAT HASZNÁLJUK

KEZELÉSEINK SORÁN A KÖVETKEZŐ NAGYON MEGBÍZHATÓ MÁRKÁKAT HASZNÁLJUK